Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Det Globale Syd spillede en central rolle i FN’s udvikling

FN’s historie kan fortælles på mange forskellige måder. Der er fortællinger om stormagtspolitik under Den Kolde Krig, generalsekretærer, der døde på mystisk vis, og de store internationale kriser. En mindre velkendt FN-historie er, hvordan de tidligere kolonier og landene i Det Globale Syd var helt afgørende for at gøre FN til den organisation, vi kender i dag.

FN er ikke bare et multilateralt system. FN er også et multitonalt system. Dette begreb henviser til musik, hvor flere forskellige tonearter optræder samtidig, uden at en enkel central toneart definerer kompositionen i et fast hierarki eller i klassisk form.

Multitonal musik kan være karakteriseret ved, at tonerne optræder i nye sammensætninger, eller at velkendte tonesammensætninger indplaceres i utraditionelle eller hidtil ukendte sammenhænge. Det kaldes også nogle gange atonalt.

Få adgang til UDENRIGS.DK

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Steven Jensen

Steven L. B. Jensen er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder. Han er ph.d. i historie og er ekspert i menneskerettighedernes historie og institutioner, FN-systemet og menneskerettighedsdiplomati. Han er forfatter til den prisvindende bog The Making of International Human Rights. The 1960s, Decolonization and the Reconstruction of Global Values (Cambridge University Press).