Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Holder Clausewitz i en æra med droner og hybridkrig?

Krig ændrer sig i takt med nye teknologier, men hvor fundamentale disse ændringer er, er en stor debat. Kan den traditionelle krigsteori, som er præget af den preussiske general Carl von Clausewitz, stadig guide vores forståelse for krig 200 år senere?

Der er ingen tvivl om, at krig har forandret sig i takt med den teknologiske udvikling. I dag gør droner det muligt at bombe individer på tusindvis af kilometers afstand og uden risiko for pilotens eget liv, mens digitaliseringen og computerteknologi giver hackere mulighed for at slukke for strømmen i et andet land eller værre. Atomvåben har gjort krig mellem stormagterne utænkeligt, medmindre man er villig til at risikere gensidigt ødelæggelse.

I fremtiden vil kunstig intelligens i stigende grad være i stand til selv at identificere mål og sende bomber og kugler af sted.

Teknologiske udviklinger skaber bredere ændringer i samfundsstrukturen og påvirker, hvem der kæmper nutidens krige, og hvor krigenes slagmarker ligger henne.

Kommunikationsteknologien har for eksempel bevirket, at ikke-statslige aktører kan tale til et globalt publikum. Det gælder både aktører som NGO’er og terrorgrupper. Nogle firmaer har sågar flere ressourcer end en mindre stat og dermed hidtil usete muligheder. Slagmarken er blevet udvidet til almindelige borgeres stuer og cyberspace og har dermed ofte ingen klare geografiske grænser.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her