Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Nationalstatens overlevelse er blevet afhængig af techgiganterne

Amerikanske techfirmaer som Microsoft, Google og Amazon har kæmpet på Ukraines side i en usynlig cyberkrig mod Rusland.
Magtbalancen mellem stater og virksomheder er blevet forrykket.

Der var næppe mange, der på forhånd havde set IT-milliardæren Oleg Roginskyj som en nøglebrik i forsvaret af Ukraine imod russisk aggression. Men den unge ukrainer havde noget ganske særligt: Han havde kontakter. Og han havde vel at mærke kontakter til en techindustri, der med krigen i Ukraine er trådt frem som en central aktør i forsvaret af det 21. århundredes nationalstat.

Oleg Roginskyj kom således til at spille sin første rolle i dagene omkring den russiske invasion i februar, da folk i og omkring den ukrainske regering blev urolige over Google Maps, der i realtid viste billeder fra ukrainske byer og veje: Tænk, hvad russisk militær dog ikke kunne bruge den viden til, tænkte de. Så Oleg Roginskyj, der har opbygget en formue i det californiske IT-mekka Silicon Valley, blev kontaktet og bedt om at bruge alle de kontakter, han havde i den amerikanske techindustri, til at få slukket for det.

Og operationen lykkedes, fortalte han, da han i foråret deltog i et udsat årsmøde i World Economic Forum i den schweiziske alpeby Davos: Google slukkede for sin live-transmission, og russisk militær mistede en digital udkigspost. Snart efter var Oleg Roginskyj i færd med at hjælpe en anden IT-milliardær, Tesla- og SpaceX-stifteren, Elon Musk, der forsynede ukrainerne med tusindvis af såkaldte Starlink-satellitter, så russerne ikke kunne fratage dem deres adgang til internettet.

De første skud
Men bag kulisserne foregik der meget mere. Amerikanske techgiganter som Google, Amazon og Microsoft var også dybt engagerede i forsvaret af den ukrainske stat mod russiske cyberangreb. Og de begyndte allerede dagen før den russiske invasion 24. februar i år.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her