Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Nøglerne til succesrige fredsforhandlinger

Meget kan gå galt, når to fjender mødes i et rum for at diskutere den konflikt, som de hver især mener, at den anden part er skyld i. Imidlertid viser historien, at det kan lykkes at skabe en aftale i selv den værste konflikt. Nøgleordene er tillid til processen og gode rammer.

Fredsforhandlinger kom på alles læber i foråret, da Rusland og Ukraine allerede fire dage efter krigens start påbegyndte fysiske og virtuelle møder i forsøget på at nå til enighed om en aftale, der kunne afslutte krigen.

Konflikter af den skala, som Ruslands invasion af Ukraine har medført, er notorisk svære at løse. Ikke desto mindre viser historien, at det har været muligt at afslutte årelange konflikter med forhandlede fredsaftaler.

Forskning viser, at fysiske møder kan skabe tilnærmelse, selv mellem fjender. Det er slet og ret vanskeligt at opretholde fjendskab når man mødes over tid, deler måltider sammen, har ryge-, kaffe- og tepauser og har et rum til at diskutere det, man er uenige om.

Min egen forskning fra henholdsvis de filippinske og colombianske fredsforhandlinger understreger dette. Der er dog stor forskel på forholdene i forskellige fredsforhandlinger og dermed potentialet for, at parterne kan nærme sig hinanden. Derudover kan man med rette diskutere betydningen af gode relationer ved forhandlingsbordet for løsningen af den overordnede konflikt.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Isabel Bramsen

Isabel Bramsen (Ph.d.) er adjunkt og viceleder af freds- og konfliktstudier på Lunds Universitet. Hun har skrevet flere bøger om konfliktløsning på dansk og engelsk, senest The Micro-Sociology of Peace and Conflict, der udkommer ved Cambridge University Press i juli 2023. Hun er desuden medlem af Nordic Women Mediators (NWM), bestyrelsesmedlem i Peace Research Sweden (PRIS) og formand for Rå-det for International Konfliktløsning (RIKO).