Var det en fejl, at de NATO-allierede greb militært ind i borgerkrigen i Libyen i 2011? En ny bog af en af de mest vidende aktører analyserer krigen og dens efterspil.
Der er i de sidste ti år skrevet mange bøger om oprøret i Libyen i 2011. Ligeledes er der skrevet meget om, hvordan FN greb ind i krigen. Men det er befriende endelig at se en kritisk stillingtagen fra en højtplaceret og direkte involveret FN-medarbejder.
Ian Martin stod fra april 2011 til oktober 2012 i spidsen for missionen United Nations Support Mission in Libya (UNSMIL). Han fulgte således udviklingen i Libyen tæt i de kritiske måneder under og efter kampen mod Gadaffis regime.
Den udvikling har han nu analyseret i en ny bog All Necessary Measures? The United Nations and International Intervention in Libya. Her sætter han blandt andet spørgsmålstegn ved, om de NATO-allierede bevægede sig ud over det mandat, som blev vedtaget med FN’s Resolution 1973.
Krisen udviklede sig hurtigt
Oprøret i Libyen og udviklingen frem mod FN’s militære intervention gik særdeles hurtigt og forløb på få uger. Den 15. februar 2011 blev der afholdt en protestdemonstration foran domhuset i Benghazi som følge af fængslingen af en advokat, der repræsenterede familier til ofre for massakren i Abu Selim-fængslet i Tripoli i 1996. Sikkerhedsstyrker angreb demonstrationen med tåregas og vandkanoner.