Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Centrale regionale påvirkninger på global viden i Wikipedia

Wikipedia er et af verdens største vidensnetværk. Og undersøger man artiklernes indhold efter diskurser ser man, at den globale viden online blev konstrueret af det virkelige verdenssystem offline.

Fra oktober til december 2016 blev artiklen Halloween redigeret i 66 lande over hele verden på de 270 sprog, der eksisterer i online-leksikonet Wikipedia. Artiklen omhandlede Halloween, som fejres årligt den 31. oktober.

I tre forskellige versioner (spansksproget version med redigeringer i Peru, russisk version med redigeringer i Rusland og engelsk version med redigeringer i USA) finder vi mærkbare ligheder i, hvordan fortællingen er opbygget. Alle artikler skildrede således Halloween som en helligdag med global betydning på grund af USA.

I alle artikler stod der desuden, at Hollywood-film og millioner af dollars i forbrug var med til at sprede helligdagen verden over. De fleste citater var på engelsk, for eksempel fra tv-stationen BBC. I denne globalt redigerede artikel er helligdagen forbundet med et globalt kerneland, stærkt formidlet af magtfulde medieinstitutioner og spredt på markeder og det engelske sprog.

I samme periode blev artiklen Día de la Canción Criolla (Den kreolske sang) kun redigeret i Peru. Det er en peruviansk nationalfestival, der er dedikeret til kreolsk musik, der fejres årligt samme dag som Halloween den 31. oktober. Artiklen lokaliserede festivalen i Peru. Ingen kommercialisering blev nævnt. Lokale musikere var de eneste “spredere” af helligdagen. Artiklerne var på spansk forfattet af peruvianske institutioner (f.eks. det pavelige katolske universitet i Peru). Således er den helligdag, der kun redigeres i Peru, forbundet med nationalstatens, sprogets og mediernes socioøkonomiske magt i verdens periferi.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her