Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022 Essay

Den fjerne krig

Offentligheden har stort set glemt det. Men NATO har en Irak-mission, som Danmark var leder af i tre år indtil i år. Denne type fjernkrige har gjort vores militære missioner mindre synlige, og dermed er den demokratiske debat forstummet herhjemme, skriver Helle Malmvig og Maria-Louise Clausen, der besøgte NATO-missionen i januar.

De danske soldater har uofficielt indtaget deres eget lille område af militærlejren. Her hænger de ud, styrketræner og spiller computerspil.

I et hjørne sidder en gruppe og pudser deres våben, to løfter tunge vægte foran et ramponeret spejl, andre skæver lidt distræt op mod et fjernsyn. De venter på en tur i de armerede køretøjer – måske skal de hente et par diplomater i lufthavnen eller eskortere en kommandør til det irakiske forsvarsministerium.

Der kunne også komme et raketangreb fra en irakisk shia-milits. Så har man da i det mindste prøvet at ”få føling,” som en af de unge soldater udtrykker det. Men det meste er bare kedelig ventetid for de mange soldater i Force Protection, som alene er i Irak for at beskytte NATO’s egne militære rådgivere.

NATO’s opgave i Irak er formelt at hjælpe og styrke det irakiske forsvar i alt fra strategiudvikling, antikorruption, lagerstyring, våbenindkøb, og pensumlister på officersskolerne, så de bedst muligt kan bekæmpe terrorisme og gøre Irak stabilt.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Helle Malmvig og Maria-Louise Clausen

Helle Malmvig er ph.d. fra Statskundskab på Københavns Universitet, Msc. i Mellemøststudier fra SOAS, University of London og seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier DIIS, hvor hun primært forsker i International Politik i Mellemøsten. Helle Malmvig er en ofte benyttet kommentator i medier, nationalt og internationalt, og rådgiver blandt andet internationale organisationer, ministerier og folketing. Maria-Louise Clausen er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Maria-Louise Clausens primære forskningsområde er krydsfeltet mellem konflikt, sikkerhed og fred i Mellemøsten med fokus på Yemen og Irak.