Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Joe Biden mellem to stole

USA er ikke længere verdens altdominerende supermagt, og landet skal nu finde sig til rette i en ny international orden domineret af stormagtsrivalisering. Det har givet anledning til en intens debat i USA imellem to modstridende positioner: Liberal internationalisme og restraint.

Verdensordenen gennemgår i øjeblikket et skifte. Det går fra et unipolært internationalt system, der var domineret af supermagten USA, til et system, hvor magten i stedet er spredt mellem flere magtcentre.

Det skyldes ikke mindst Kinas opstigning som en økonomisk, teknologisk og militær rival til USA samt en relativ magtforskydning fra Vesten til det globale syd, men det er også et resultat af USA’s egne udfordringer.

Den regelbaserede internationale orden, som USA har været den primære bannerfører for siden 1945, er under stigende pres.

FN og andre internationale organisationer er svækkede. Det skyldes ikke mindst Kina og Ruslands forsøg på at underminere ordenen og skabe et internationalt system, der i højere grad tilgodeser deres nationale interesser og værdier. Senest er det blevet illustreret ved Ruslands invasion af Ukraine.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her