Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020 Leder

USA skal tilbage i førersædet

De Forenede Nationer og den regelbaserede verdensorden kan ånde lettet op – Joe Biden som USA’s præsident er den bedste gave til 75-årsfødselaren.

I de tidlige morgentimer dansk tid efter det amerikanske præsidentvalg så det et kort øjeblik ud, som om Trump havde kurs mod sin anden præsidentperiode. Med udsigten til endnu fire år med Donald Trump som leder af verdens mægtigste land stod det pludselig lysende klart for mig – og sikkert mange andre – at det var et dystopisk og uforudsigeligt scenarie, ikke mindst for det internationale samarbejde og den regelbaserede verdensorden. Når verdens demokratier de sidste fire år har set til USA for en leder af den frie verden, synes Trump at have været med på det andet hold og givet frit lejde til autokrater, mens han har vist foragt for demokratiet.

Recep Tayyip Erdogan og autokraterne i EU har vejret morgenluft og er blevet styrket af Trumps retorik, senest illustreret ved Erdogans enegang og verbale angreb på allierede i NATO. USA’s tilbagetrækning fra FN under Trump-administrationen har været en åben invitation til konkurrerende magter, især Kina, til at udøve større indflydelse. Stærke stater ønsker større indflydelse på FN’s institutioner og på internationale politiske og økonomiske beslutninger. I 2019 blev Kinas kandidat til posten som generalsekretær for FAO, FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, Qu Dongyu, udpeget med støtte fra den afrikanske gruppe i FN, og både den franske kandidat og den amerikanskstøttede kandidat fra Georgien blev stemt ned. Det er første gang, at et land med en kommunistisk ideologi har besat denne post. Den regelbaserede orden har mistet sin kraft og bliver udfordret af nye stormagter med regionale ambitioner som Kina i Sydøstasien, Rusland og Tyrkiet i MENA-regionen, fordi USA har trukket sig fra det globale lederskab. Det er derfor afgørende, at Joe Biden og USA og organisationer og bestyrker FN i sin globale relevans. Derfor er FN’s kompetence til at realisere de opgaver, som er beskrevet i FN-pagten, ofte direkte kan genskabe tilliden til USA som en stærk magt, der våger over en regelbaseret international orden, som både de stater, der er på vej opad i det internationale hierarki, accepterer og agerer i, og som også de øvrige lande kan se sig selv i.

’America alone’

Dystopi og kaos er indtil videre afblæst. Joe Biden vandt og bliver USA’s præsident, i hvert fald de næste fire år. Han er fra sine mange år i politik, og senest som vicepræsident under Barack Obama, i den grad klar over, hvad der er på spil for demokratiet som styreform og fælles forståelsesramme.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her