Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Er en krig i Middelhavet under opsejling?

Krisen mellem Tyrkiet og Grækenland er spidset til i den senere tid. Kampen står om retten til havet og havbundens ressourcer, og det kan blive blodigt, selv om ingen af parterne søger en krig.

Oruç Reis er kommet på alles læber i Grækenland, og de fleste vil uden tøven fortælle, at der er tale om det tyrkiske undersøgelsesskib, som på daglig basis krænker græsk og cypriotisk territorialfarvand.

Tyrkisk offentlighed derimod forbinder Oruç Reis med en legitim søgen efter de naturressourcer i den tyrkiske fastlandssokkel godt gemt i Middelhavets dyb. Og det tilføjes ofte, at det er uretfærdige aftaler, der holder Tyrkiet indespærret bag en mur af græske øer, og afskærer det fra adgang til de rigdomme, som er retmæssigt tyrkernes.

Få adgang til UDENRIGS.DK

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Mogens Pelt

Mogens Pelt er ph.d. og ekspert i Sydøsteuropa og Mellemøsten og nuværende direktør for Det Danske Institut i Athen. Han har tidligere været lektor i moderne historie ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet. Han er uddannet cand.mag. et art. i historie, moderne græsk og latin. Mogens har været gæsteforsker ved Princeton University i USA og har desuden skrevet flere bøger om tyrkisk og græsk politik og historie.