EU har sendt en flåde til Det Røde Hav for at forsvare den maritime
sikkerhed og den fri sejlads. Om missionen bliver en succes
eller en fiasko, afhænger af, om dens grundlæggende årsag – Israels
krig i Gaza – bliver afsluttet.
Mens krigen i Mellemøsten optrappes, mens houthierne affyrer missiler mod skibe i Det Røde Hav på baggrund af Israels krig i Gaza, og mens USA og Storbritannien gør gengæld og angriber houthiernes baser i Yemen, har Europa iværksat en ny maritim operation i regionen: Aspides.
Formålet med operationen, der har hovedkvarter i Grækenland og en italiensk kommando, er at afskrække houthierne, øge den maritime sikkerhed og sikre fri sejlads for de handelsskibe, der besejler regionen, alt sammen i overensstemmelse med international lovgivning. Operationen blev aftalt i februar, og selvom dens mandat er veldefineret med hensyn til både dens geografiske udstrækning, nemlig Det Røde Hav, og dens militære formål, som er rent defensivt, er situationen stadig temmelig uafklaret.
Geografisk kan operationen strække sig ind i Adenbugten op til Den Persiske Golf og dermed trække på kapaciteten i den eksisterende EU-operation i Hormuzstrædet og i sidste instans samarbejde med den igangværende operation ud for Afrikas Horn. Selvom Aspides’ rammer er defineret som defensive og ikke indbefatter angreb inde på landjorden, står det ikke klart, om og hvordan situationen vil udvikle sig, især ikke, hvad der vil ske, hvis houthierne skulle lykkes med at angribe en af de fire fregatter, som EU har sendt til Det Røde Hav.