Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2024 Kronik

Europa som fredsskabende magt

En sikkerhedsliggørelse af alle politiske områder ville være den forkerte tilgang i Europa. For hvis man altid kun tænker militært og stiller militære spørgsmål, vil man kun få militære svar. Målet er derimod et fredsskabende Europa, der giver folk sikkerhed, samhørighed og identitet – også i krisetider.

Som tysker og venstreorienteret socialdemokrat er det nærmest umuligt at være pacifist.

Baseret på Tysklands historie ved vi, at demokrati og frihed somme tider må forsvares med militære midler. Nazisternes rædselsregime, Holocaust og Anden Verdenskrig kunne ikke have været bragt til ende uden modstandsbevægelsernes enorme ofre, uden vestmagternes klippefaste overbevisning om, at naziregimets forbrydelser ikke måtte fortsætte, eller uden den midlertidige alliance med ideologiske modstandere som Sovjetunionen.

Det fælles mål var civilisationens fortsatte eksistens i Europa. Vores moralske motto “aldrig igen” forpligter os til at gøre alt, hvad der er menneskeligt muligt, for at forhindre en ny storkrig i Europa og resten af verden. De seneste 80 års store fremskridt har gjort hverdagen væsentligt bedre for mange mennesker rundt omkring på kloden.

Imidlertid er det militære ødelæggelsespotentiale hos de atombevæbnede supermagter samtidigt vokset til et nærmest ufatteligt niveau. Alene på grund af atomtruslen ville en nutidig konflikt mellem stormagterne USA, Rusland og Kina potentielt kunne overgå rædslerne fra begge verdenskrige.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Ralf Stegner

Ralf Stegner er medlem af Den Tyske Forbundsdag og medlem af Udenrigsudvalget, Det Parlamentariske Kontroludvalg (Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne) og nedrustningspolitisk talsperson for SPD’s parlamentariske gruppe. Han er også forperson for Afghanistan Undersøgelseskommissionen. Ralf Stegner har været næstforperson i SPD, forperson i SPD i Slesvig-Holsten og leder af SPD’s parlamentariske gruppe i delstatsparlamentet samt finansminister og indenrigsminister i Slesvig-Holsten.