Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Vesten snublede i sin egen succes efter Den Kolde Krig

Stigende ulighed har undergravet demokratiet, og samtidig har den teknologiske udvikling skabt muligheder for langt mere omfattende overvågning end selv Sovjetunionen drømte om. Men vi kan stadig nå at vende udviklingen.

Året er 1989, det er forår og kun nogle få måneder siden, Mikhail Gorbatjov i december 1988 under sin tale til FN annoncerede, at USSR ikke længere ville blande sig i deres østeuropæiske naboers anliggender. Det demokratiske kalejdoskop tegner en lysere fremtid, hvor Sovjetunionen er den første store brik til at falde, og med sig vil den tage de andre på vejen mod en global demokratisering og liberalisering. Man ser konturen af enden på Den Kolde Krig, og det luner.

Samme forår skriver Francis Fukuyama sit berømte essay om ”the end of history”, altså en afslutning på verdenshistorien, som vi kender den. Argumentet er, at demokratiet vil være alle andre styreformer overlegent, da det er drevet af menneskets naturlige behov for fred og velstand. Det gør det til en ufravigelig kurs på den lange bane.

Fukuyama fik ret i noget; USSR faldt nogle år senere, og i 90’erne så vi den såkaldte tredje demokratiseringsbølge.

Men da de små østeuropæiske dominobrikker var væltet og konvergerede mod EU, NATO og en demokratisk fremtid, viste der sig at være langt til den næste store brik: Kina. Kina har siden samlet den røde fane op og er i gang med at løfte den til nye højder. Samtidig har både Vladimir Putin og Xi Jinping over de seneste år taget forfatningsmæssige skridt mod at forblive på deres poster langt ud over, hvad der var tiltænkt.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Daria Krivonos

Daria Krivonos (f. 1981) er administrerende direktør ved Institut for Fremtidsforskning. Hun er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og har tidligere arbejdet i Mærsk International Finance Programme og var indtil 2018 Head of Enterprise Risk Management i A.P. Møller-Mærsk Group. I sin forskning fokuserer hun på økonomi, geopolitik, handel, klima og miljø, og risikohåndtering.