Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Krisen i Latinamerika: ’Det handler ikke om de 30 cent, men om de sidste 30 år’

Latinamerika er et kontinent i opbrud, presset af en bølge af demonstrationer og politisk ustabilitet. Hvert lands protester bunder i unikke lokale omstændigheder, men fælles for dem er en dyb mistillid til det politiske system. Et system, som har svaret igen ved at flekse dets militære muskler.

Med coronavirussen, der hærger hele kloden, står flere lande og regioner ved en skillevej. Latinamerika står over for et kritisk punkt i forhold til spredningen af virussen, og regionen kan blive den nye store kirkegård – med store politiske konsekvenser. Men selv før coronavirussens ankomst var Latinamerika et kontinent i opbrud, presset af en bølge af demonstrationer og politisk ustabilitet. Selvom der er ligheder mellem protestbevægelserne, bliver man nødt til at kende den lokale kontekst for fuldt ud at forstå dem.

En af de mest overraskende protestbevægelser er måske den, som fandt sted i ellers så stabile Chile i slutningen af 2019. Demonstrationerne brød ud efter en prisstigning på billetterne på offentlig transport. Men for de chilenske borgere udsprang protesterne af en mere fundamental diskussion omkring økonomisk ulighed i Chile. Som et protestslogan lød: ”Det handler ikke om de 30 cent, men om de sidste 30 år”. Studerende i Santiago startede demonstrationerne, som blev til en folkelig opstand med flere voldelige episoder, sammenstød med og kasteskyts imod politiet. Der findes samtidig videoer af studerende, som midt om natten bliver afhentet af soldater i deres lejligheder, efter de har deltaget i protesterne. Det var et bekymrende signal, da præsident Sebastián Piñera valgte at flankere sig med soldater, erklære undtagelsestilstand og sende militær på gaden. Det vidner om, at militæret stadig er forankret som en integreret komponent i national politik i Latinamerika.

Få adgang til UDENRIGS.DK

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her