Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Incels, kvindehad og den nye antifeminisme

Kvinders seksualitet er atter en kampplads. Ekstremister raser mod uvillige kvinder, der undertrykker mænd, og højrefløjen har med succes fået genskabt idealet om kvinden som mor og fødemaskine.

I takt med at feminisme og liberale kønspolitiske værdier er ekspanderet og har vundet indpas i samfundet, er anti-feministiske hjemmesider, blogs, fora et cetera vokset markant som et modsvar i den såkaldte manosfære, der har manifesteret sig online i digitale rum.

’Manosfæren’ er en fælles betegnelse for mandegrupper, der har etableret sig online og har komplekse forbindelser til et utal af sammenhængende organisationer, blogs, fora, subkulturer. Det er et transnationalt virtuelt netværk, hvor mænd på tværs af rum og tidszoner er i stand til at mobilisere og radikalisere mænd over hele verden til at hade kvinder. Denne online-tilstedeværelse resulterer i en ekstrem diskurs og et radikalt ideologisk ståsted. Manosfæren startede med at være et online pusterum, hvor mænd kunne dyrke deres fælles interesser, men blev hurtigt et sted, hvor det var muligt at dyrke maskulinitet og dæmonisere feminismen. Den består af mange forskellige mandegrupper og mandebevægelser som Pick-Up artists, Men’s Rights Movement, meninists, Men Going Their Own Way og Incels.

Alle disse grupper forenes af et modsætningsforhold til eller fjendskab mod feminisme og et fælles had til kvinder. Det er en online reproduktion og overlap af alt-right-bevægelsen (ekstrem højrefløj, hvid nationalisme, red.). Det tidligere alt-right-koryfæ Milo Yiannopoulos var for eksempel aktiv i manosfæren, hvor han blandt andet lancerede sloganet ”Feminisme er cancer”.

Den røde eller den blå pille

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Telli Betül Karacan

Telli Betül Karacan (f. 1994) er uddannet cand.scient.pol fra Syddansk Universitet. Hun er videnskabelig assistent ved Dansk Institut for Internationale Studier, hvor hun arbejder med projekterne ’Explaining Transnational Jihad’ og ’World of the Right’.

Manni Crone

Manni Crone (f. 1963) er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier. Hun er cand.scient.pol. fra Sciences Po, Paris, og ph.d. i sociologi fra Københavns Universitet. Hun er en del af det VELUX-finansierede forskningsprojekt ’World of the Right’, hvor hun arbejder med det yderste højre i Frankrig. Hun har især fokus på den yderste højrefløjs opfattelse af populisme, demokrati, geopolitik og maskulinitet.