Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Fra mareridt til våben: Det digitale rum er et slaraffenland for autokratier

De teknologier, vi troede skulle sætte verdens demokratiske potentiale fri, kan i dag bruges af alverdens mere eller mindre autoritære styrer som undertrykkende og manipulerende våben mod deres befolkninger.

Med de politiske briller på repræsenterer sociale medier en drøm om borgerinddragelse og direkte demokrati. I teorien. I mange af verdens lande fungerer det digitale rum, og specielt de sociale medier, dog i stedet som våben, der kan kontrollere og forme information, handling og tænkning. Med alt andet end demokratiske konsekvenser til følge.

Facebook, Twitter og andre sociale medier giver plads til en pluralitet af stemmer, der kan mødes i det digitale rum på tværs af økonomiske og geografiske skel. Medierne kan ligeledes gøre afstanden mellem borgere og politikere exceptionelt kort. Politikere kan konfronteres direkte med deres handlinger eller manglen på samme, og sager, der måske aldrig ville være nået en regering, kan pludselig blusse op og få et markant politisk liv. Alle sammen forhold om en mere direkte og folkelig interaktion, som det repræsentative demokrati traditionelt har svært ved at løfte.

Det er ikke overraskende, at sociale medier blev fremhævet som et skrækscenarie for autoritære styrer og ledere over hele verden, da deres potentiale for alvor foldede sig ud i starten af 2010’erne. En bølge af revolutioner skyllede gennem Nordafrika og Mellemøsten, og despoter blev næsten væltet på stribe. Hosni Mubarak, Ben Ali, Muammar Gaddafi og Ali Abdullah Saleh blev alle udstødt af revolutioner og opstandelser, der blev hjulpet på vej af sociale medier.

Sociale medier blev fremhævet som et skrækscenarie for autoritære styrer og ledere over hele verden, da deres potentiale for alvor foldede sig ud i starten af 2010’erne.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her