Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Sådan vil Trump bruge den nye teknologi til at påvirke det amerikanske præsidentvalg

Med taktikker som koordinerede bot-angreb, falske lokale nyhedssider, mikromålrettede skræmmekampagner og anonym massekommunikation via tekstbeskeder kan Trump og andre manipulere vælgere og deres holdninger. Det er en enorm trussel mod demokratiet.

En dag sidste efterår satte jeg mig ned for at oprette en ny Facebook-konto. Jeg valgte et forglemmeligt navn, tog et profilbillede, hvor ansigtet var skjult, og klikkede ”Synes godt om” på Donald Trump og hans genvalgskampagnes officielle sider. Facebooks algoritme opfordrede mig til at følge Ann Coulter, Fox Business og en række fansider med navne som ”In Trump We Trust”. Så det gjorde jeg. Jeg gav også mit mobiltelefonnummer til Trump-kampagnen og sluttede mig til en håndfuld private Facebook-grupper for dedikerede MAGA-fans (Make America Great Again, red.), hvoraf den ene krævede en applikation, der syntes at være designet til at sortere uvelkomne indtrængende fra.

Præsidentens genvalgskampagne var på det tidspunkt midt i en blitzkampagne til mange millioner dollars, der havde til formål at forme amerikanernes forståelse af den nyligt lancerede rigsretssag. Internettet var blevet oversvømmet med tusindvis af mikromålrettede annoncer, der fremstillede Trump som en heroisk reformator, der slår hårdt ned på udenlandsk korruption, mens Demokraterne planlagde et statskup. At denne fortælling havde meget lidt med virkeligheden at gøre, syntes kun at fremskynde dens spredning. Højrefløjshjemmesider forstærkede alle påstande. Pro-Trump-fora vrimlede med sammensværgelsesteorier. Et alternativt informationsøkosystem var i færd med at tage form rundt om den største nyhedshistorie i landet, og jeg ønskede at se det indefra.

Den historie, der foldede sig ud i mit Facebook-feed i løbet af de næste uger, var til tider desorienterende. Der var dage, hvor jeg på direkte tv kunne følge med i en rigsretshøring fyldt med belastende vidnesbyrd om præsidentens adfærd, blot for senere på min telefon at finde en kløgtigt redigeret video – præsenteret af Trump-kampagnen – der anvendte klip taget ud af kontekst til at omarbejde det selv samme vidnesbyrd til en frifindelse. ”Vent”, tog jeg mere end én gang mig selv i at tænke, ”var det dét, der skete i dag?”.

Jeg swipede rundt på min telefon, og en strøm af pro-Trump-propaganda fyldte skærmen: ”’Det stemmer,’ sagde whistleblowerens egen advokat, ’Kuppet er begyndt…’” Swipe. ”Demokraterne følger Putins bud…” Swipe. ”Det eneste budskab, som disse radikale socialister og ekstremister vil forstå, er en knusende…” Swipe. ”Kun én mand kan stoppe dette kaos…” Swipe, swipe, swipe.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her