Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Modi – Indiens stærke og omstridte leder

Som søn af en tesælger er Modi kommet fra samfundets bund hele vejen til toppen af magtpyramiden. Han kan tale til masserne – men har haft sværere ved at levere de lovede økonomiske reformer.

Siden 2014 har den 69-årige Narendra Modi være Indiens premierminister. Han repræsenterer partiet Bharatiya Janata Party (BJP), Det Indiske Folkeparti, og har nu som den eneste politiker uden for det hidtil regerende Kongresparti vundet to parlamentsvalg i træk.

BJP havde tidligere – i perioden 1998-2004 – haft magten i en koalition med andre partier – National Democratic Alliance, NDA. Alliancen havde dog overraskende tabt valget i 2004 til den alliance, som Kongrespartiet havde strikket sammen, United Progressive Alliance (UPA), og var blevet kastet ud i politisk mørke i de følgende 10 år. I 2013 besluttede BJP derfor, efter en del intern politisk debat, at satse på en landspolitisk uerfaren politiker, chefministeren for delstaten Gujarat, Narendra Modi. Modi havde som chefminister i Gujarat præsideret over en ganske imponerende økonomisk vækst siden 2001, og han havde demonstreret sit politiske talent ved at blive genvalgt to gange, hvilket er relativt sjældent i indisk politik på delstatsniveau.

Modi fik hurtigt etableret fuld kontrol over partiet, blandt andet ved at hans håndgangne mand og valgstrateg, Amit Shah, blev gjort til præsident for partiet.

Vejen til magten

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her