Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Brasiliens Bolsonaro: Med bibel i den ene hånd og riffel i den anden

Den brasilianske præsident er blevet kaldt ”Tropernes Trump” – men Bolsonaros vej til magten blev banet af Latinamerikas største korruptionsskandale.

Klokken er 20.30 i bydelen Botafogo i Rio de Janeiro, og pludselig bryder en kakafoni løs: På balkonerne banker folk løs på gryder og pander med store skeer. En daglig, rituel protest mod præsident Jair Bolsonaros håndtering af coronakrisen. For mens de berømte strande Copacabana og Ipanema ligger øde hen, alt er lukket, og der står håndsprit fremme til fri afbenyttelse over alt, holder præsidenten et stort politisk møde i hovedstaden Brasilia, hvor han kalder kampen mod corona for ”hysterisk”, og slutter af med at kindkysse, kramme og give hånd til hundredvis af sine tilhængere på direkte tv.

Dermed går præsidenten imod sit eget sundhedsministerium og stort set alle 26 delstaters guvernører, der har fulgt samme strategi som resten af verden. Bolsonaro vil beskytte økonomien og har tilmed mobiliseret sine tilhængere til at demonstrere mod forsamlingsforbuddet i de store byer. Men corona kan blive Bolsonaros Waterloo: I begyndelsen af året syntes 40 procent af brasilianerne, at han klarede embedet godt – det er faldet til 30 procent i slutningen af marts. Hele 36 procent mener, at han er en elendig præsident.

Tilhænger af militærdiktatur

Bolsonaro er blevet kaldt ”Tropernes Trump”, da han også foretrækker at kommunikere med sine vælgere via Twitter og på Youtube. Jair Messias Bolsonaro blev født i 1955 i en stærkt katolsk familie og blev opkaldt efter en fodboldspiller og Kristus. Han voksede op under det USA-støttede militærdiktatur 1964-85 og gjorde karriere i hæren, hvor han blev kaptajn. Hans overordnede fandt ham imidlertid for irrationel, magtbegærlig, bedrevidende og utilregnelig til at blive forfremmet yderligere.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her