Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2019 Bognoter

Ny litteratur i ‘Mellemøsten efter foråret’

Blandt dette nummers omtalte nye udgivelser, finder vi blandt andet en gennemgang af bolsjevikkernes vej til magten i Rusland, skæbnefortællinger fra Afghanistan og Damaskus, samt beretninger om danske eventyr i Iran.

Borchert, Thomas:
Gebrauchsanweisung für Dänemark.
Piper 2017, 223 s.
Normalt omtaler vi bøger, der kan gøre vore læsere klogere på omverdenen. Men måske skal man engang imellem også vende blikket indad og stille spørgsmålet. “Hvordan ser udlandet egentlig på os?” Det spørgsmål kan den tyske journalist Thomas Borchert, der siden 1983 har boet i og rapporteret fra Danmark, måske hjælpe os med at få svar på i sin humoristiske brugsanvisning til Danmark.

Branner, Hans:
Det politiske Europa. En grundbog om EU.
Columbus 2017, 196 s.
3. udgave af den efterhånden klassiske EU-grundbog Det politiske Europa er grundlæggende en helt ny bog. Strukturen er ændret, således at det centrale og obligatoriske EU-stof er dækket ind i et stort indledende kapitel 1. Her gives en samlet oversigt i koncentreret form af de vigtigste principper bag EU samt af EU’s opbygning, politikområder og vigtigste aktuelle udfordringer. Kapitlerne 2-6 giver mulighed for at gå i dybden med temaer ud fra eget valg. Specielt skal nævnes kapitel­ 4, der fører udviklingen på fire vigtige politikområde­ à jour, og det stort set nye kapitel 5, hvor forfatteren identificerer fire store kriser, der i dag præger EU-samarbejdet. Kapitel 7 indeholder en opdateret gennemgang af Danmarks forhold til EU.

Grooss, Poul:
The Naval War in the Baltic 1939-1945.
Pen & Swords Book 2017,416 s.
Østersøen var i løbet af Anden Verdenskrig skueplads for vedvarende voldsomme kampe. I The Naval War in the Baltic giver kommandør Poul Grooss en oversigt over krigen til søs og sammenfletter store begivenheder som for eksempel Leningrads belejring, den sovjetiske kampagne mod Sverige i 1942, krigene i Finland 1939-1944, den sovjetiske befrielse af de baltiske stater, Tysklands evakuering af to millioner mennesker fra øst og det sovjetiske kapløb vestpå i 1945. Bogen giver også indblik i en række tidligere underbelyste emner som for eksempel Sveriges samarbejde med Tyskland og tyskernes brug af Østersøen til at træne ubådsbesætninger til kampen om Atlanterhavet. Poul Grooss viser i sin bog, hvordan søkrigen i Østersøen var med til at forme Anden Verdenskrig på måder, som man indtil nu ikke har forstået fuldt ud.

Hansted, Morten:
Danske eventyr i Iran.
Gyldendal 2017, 263 s.
I otte store kapitler fortæller journalist og forfatter Morten Hansted historierne om en række forretningsfolk og personligheder, der gennem tiden har søgt lykken i Iran. Fra Carsten Niebuhrs store arabiske ekspedition i 1761, der bragte ham til Persien i 1765, over danskeres imponerende jernbanebyggeri i de iranske bjerge i 1930’erne, der stadig regnes for en af de største ingeniørpræstationer i dansk erhvervslivs historie, til de nutidige historier om ‘det danske bageri’ i Teheran, der blev etableret i 1960’erne af en ung dansk lærerinde, og som i dag drives af hendes datter, og om den nu 77-årige Birte Koed, der har boet i Teheran siden 1961 og i over 50 år har solgt mejeriudstyr til Iran. Bogen er spændende og underholdende læsning, men den er også med til at nuancere billedet af Iran og vise, at det hverken hører hjemme på ‘ondskabens akse’ eller i den tusinde og én nats-idyl, som der ofte beskrives i rejsebrochurerne.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her