Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2019

Egyptens kontrarevolution

På sit højdepunkt fra 2011 til 2013 dækkede internationale medier udviklingen i Egypten dagligt. Åbenlyst ubetydelige begivenheder, som da en ukendt minister med et relativt uvigtigt ressortområde trådte tilbage i efteråret 2013, blev taget med i nyhedsstrømen. Sådan er det ikke længere. I dag glimrer Egypten ved sit fravær i internationale medier.

Egyptens fravær i medierne afspejler til dels, at andre mere presserende dagsordener presser sig på: Trump, Putin og NATOs fremtid. Brexit, Alternative für Deutchland og EU’s fremtid. Og i en mellemøstlig sammenhæng: Borgerkrig i Syrien, Irak, Libyen, Yemen og disse konflikters betydning for fremtidens jihadisme og flygtningestrømme.

Men det afspejler også, at det hæsblæsende tempo, med hvilket Egypten politisk og samfundsmæssigt udviklede sig i perioden fra januar 2011 til sommeren 2013, er blevet afløst af en monoton variation over det samme grundtema: kontrarevolution. Denne langstrakte og stadig ufuldendte undertrykkelse og tilbagerulning af den politiske massemobilisering, der væltede Hosni Mubarak i februar 2011, og af de forandringer, der i de efterfølgende to et halvt år udgjorde den forandringsproces, som Egypterne kaldte ‘thawra’ – revolution – startede med kuppet i sommeren 2013 og har over de sidste fire år haft massiv indflydelse på det egyptiske samfund.

Denne artikel analyserer dels, hvordan Egyptens islamister i det Muslimske Broderskab i perioden fra sommeren 2012 frem til militærkuppet i sommeren 2013 gødede jorden for kontrarevolution, dels de umiddelbare konsekvenser af denne tilbagerulning af revolutionen for Egyptens politisk liv og fremtid.

Islamisternes rolle

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Rasmus Alenius Boserup

Rasmus Alenius Boserup er administrerende direktør for den internationale menneskerettighedsorganisation, EuroMed Rights. Fra 2011 til 2019 arbejdede han som akademisk forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med fokus på aktuelle arabiske og mellemøstlige anliggender. Fra 2008 til 2011 arbejdede han som direktør, administrerende direktør for det dansk-egyptiske dialoginstitut i Kairo. I 2007 opnåede han sin doktorgrad i kulturhistorie fra École de Hautes Études en Sciences Socials i Paris og blev samtidig uddannet ph.d. i arabiske og mellemøstlige studier fra Københavns Universitet.