Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2019

Krisen om Qatar og regional sikkerhed

Krisen i Golfstaternes organisation Gulf Cooperation Council (GCC) blev indledt den 5. juni 2017, da Saudi-Arabien sammen med Forenede Arabiske Emirater (UAE), Bahrain, Egypten og Yemens eksilregering afbrød de diplomatiske forbindelser til Qatar og underlagde den lille stat en blokade, udviste qatarer fra Saudi-Arabien og pålagde dem forbud mod indrejse til kongeriget.

I midten af august 2017 meddelte Saudi-Arabien, at borgere fra Qatar kunne få tilladelse til gennemføre pilgrimsrejse til Mekka og Medina under den årlige hajj, der i år indledtes den 30. august.

Tilladelsen til, at qatarer måtte gennemføre pilgrimsrejse i Saudi-Arabien, kunne ses som en opblødning i konflikten, fordi den kom i stand efter det første møde mellem topfolk fra Qatar og Saudi-Arabien – men det er næppe tilfældet. Saudi-Arabien, der smykker sig med titlen ‘Vogter af de to helligsteder Mekka og Medina’, har internationalt forpligtet sig til at facilitere muslimer fra alle afkroge i verden til at kunne gennemføre hajj, og det ville være et klart selvmål at nægte qatarer denne religiøse pligt, fordi saudierne ville blive beskyldt for at politisere hajj’en.

Der har tidligere været krise med Iran omkring gennemførelse af iranske muslimers rejse til Mekka og Medina, hvor Saudi-Arabien nægtede dem indrejse med den begrundelse, at iranere under en tidligere hajj havde benyttet lejligheden til at sprede politisk propaganda. Et kvotesystem har efterfølgende i årevis muliggjort, at selv pilgrimme fra Saudi-Arabiens ærkerival Iran kan rejse til helligstederne, og det ville have været et stort problem for det billede af en sand islamisk stat, som Saudi-Arabien sælger sig selv med, hvis de nægtede fromme muslimer fra Qatar at opfylde et af de fem krav, som Islam stiller til muslimerne.

Qatar stillede en række spørgsmål til Saudi-Arabien, herunder især om sine borgeres sikkerhed, dersom de valgte at rejse til Mekka. Det kom der ingen svar på, og derfor tog ingen qatarer på pilgrimsrejse, hvilket har efterladt dette års religiøse hajj dybt politiseret.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her