Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Kan Xi Jinping overleve coronakrisen?

Kinas øverste leder siden 2012 har taget landet i en mere autoritær retning, cementeret Kommunistpartiets kontrol og styrket Kinas internationale rolle. Han står imidlertid over for voksende udfordringer, ikke mindst efter udbruddet af coronavirussen i Wuhan i januar 2020.

“Øst, vest, syd, nord og centrum; Parti, regering, militær, samfund og uddannelse; Partiet er leder for det hele” (东西南北中,党政军民学,党是领导一切的).
– Mao-citat, som Xi Jinping ofte anvender.

Xi Jinping har i vestlige medier fået titlen som Kinas “COE – Chairman Of Everything”. Netop den titel gengives ikke i Kina, men Xi Jinping har flere officielle titler og centrale positioner end sine forgængere. Han er således både Kommunistpartiets generalsekretær, Kinas præsident og formand for den nationale sikkerhedskommission, den centrale militærkommission samt øverstkommanderende i det kinesiske militær. Derudover har Xi også formået at indsætte sig selv som leder af “ledende smågrupper” og ad hoc-komitéer, hvor beslutninger på alle væsentlige politikområder diskuteres på tværs af parti, regering og militær. I oktober 2016 kunne Xi Jinping til de øvrige tilføje titlen som “kerneleder” (核心领袖), hvilket understreger, at han står over de øvrige seks medlemmer af Politbureauets Stående Komité. Det er en titel, som kun de tidligere kinesiske ledere Mao Zedong og Deng Xiaoping har haft.

Leder på livstid

Det klareste tegn på Xi Jinpings styrke er imidlertid, at han helt usædvanligt har fået skrevet sit ideologiske tankesæt – “Xi Jinpings tanke om socialisme med kinesiske særtræk i den nye æra” – ind i partiets forfatning, mens han stadig er ved magten. Det står nu som den centrale guideline for politikker og beslutninger i Kina frem til 2050. Xi Jinping påtænker selv at føre det ud i livet ved at forblive på posten som Kinas øverste leder på livstid – han har nemlig samtidig haft succes med at fjerne begrænsningen i den kinesiske forfatning på to femårsperioder for præsidenten. Derudover har han undladt at følge den praksis, som siden Deng Xiaoping har tilsagt, at den øverste leder halvvejs i sin egen forventede tiårs ledelsesperiode udpeger nye og yngre medlemmer til Politbureauets Stående Komité, som så fem år efter står klar til at tage over.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her