Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021

Risici og muligheder for Afghanistan

En vej til fred for landet og regionen.

Præsident Joe Bidens beslutning om at trække de resterende 2.500 amerikanske tropper ud af Afghanistan inden september repræsenterer et vendepunkt for landet og vores naboer. Den afghanske regering respekterer beslutningen og betragter den som værende fuld af både muligheder og risici for sig selv, for afghanere, for Taliban og for regionen. For mig som den valgte leder for Den Islamiske Republik Afghanistan er det endnu en mulighed for at gentage og fremme mit engagement for fred.

I februar 2018 fremsatte jeg et ubetinget tilbud om fred til Taliban. Dette blev efterfulgt af en tredages våbenhvile i juni samme år. I 2019 gav et loya jirga (stammeråd, red.), som jeg indkaldte, mandat til forhandlinger med Taliban, og siden da har min regering arbejdet for at opbygge en national konsensus om behovet for en politisk løsning, der vil være i overensstemmelse med værdierne i den afghanske forfatning og FN’s verdenserklæring om menneskerettigheder. Min regering er fortsat klar til at fortsætte samtaler med Taliban. Og hvis det betyder, at der kan sikres fred, er jeg villig til at afslutte min embedsperiode før tid.

Tilbagetrækningen repræsenterer også en mulighed for det afghanske folk for at opnå reel suverænitet.

For den afghanske nation er meddelelsen om den amerikanske tilbagetrækning endnu en fase i vores langvarige partnerskab med De Forenede Stater.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her