Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021 Klumme

Danmark må vågne op og tage stilling til techudfordrerne

Det internationale samfund er i stigende grad præget af stormagtskonkurrence. Og i den konkurrence spiller teknologien en stadig større rolle. Danmark må komme mere ind i kampen.

I februar præsenterede udenrigsminister Jeppe Kofod en ny strategi for Danmarks teknologiske diplomati. Strategien slår fast, at ”teknologi står centralt i stormagtsrivaliseringen mellem USA og Kina,” og at ”investeringer i forskning og udvikling af nye teknologier er et afgørende geopolitisk konkurrenceparameter, som skubber til de eksisterende magtbalancer.”

Desuden påpegede udenrigsministeren, at ”NATO og EU har fokus på at bevare et militærteknologisk forspring, styrke den digitale modstandskraft og beskytte kritisk infrastruktur.”

Strategien viser, hvordan den tiltagende stormagtskonkurrence i international politik er ledsaget af en teknologisk kappestrid. Fra at være præget af en relativt samarbejdende og globaliseret verdenspolitik er teknologiområdet nu præget af en mere konkurrencepræget verdenspolitik, der er underlagt intensiveret stormagtsrivalisering. Det har gjort teknologiområdet mere betydningsfuldt i international politik.

Den øgede stormagtskonkurrence involverer særligt politiske, økonomiske og militære magtforhold. Og teknologi er et helt centralt element i udviklingen og fastholdelsen af disse magttyper. Desuden påvirker teknologiudviklingen indenrigspolitiske forhold mellem stater, virksomheder og borgere.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her