Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2024

Houthiernes modus operandi er krig

Houthi-bevægelsens slogan “Gud er størst, Død over Amerika, Død over Israel, forbandelse over jøderne og sejr til Islam” er pludselig blevet en selvopfyldende profeti. Bevægelsen, der startede som en spraglet ørkenmilits, er i dag en af Mellemøstens mest modstandsdygtige ikke-statslige aktører, og konflikten i Det Røde Hav har langtfra kun skadet houthierne.

Verden er igen blevet mindet om, at geopolitik fylder stadig mere i interaktionen mellem lande, idet Det Røde Hav er blevet scene for en eskalerende konflikt mellem den yemenitiske oprørsgruppe houthierne og en USA-ledet koalition bestående af ti lande, herunder Danmark.

Miseren begyndte, da houthierne i midten af november sejlede ud fra Nordyemens kyst og angreb forbipasserende skibe i det travle stræde. 

Angrebet har efterfølgende sat gang i en kædereaktion af nye angreb og pressemøder. Forskellige houthi-ledere har på skift givet udtryk for, at man vil blive ved med at angribe amerikanske mål, og USA’s præsident Joe Biden havde på et pressemøde den 18. januar følgende at sige om bombningerne af houthi-mål.

“Stopper de (bombningerne, red.) houthierne? Nej. Kommer de til at fortsætte? Ja.” 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her