Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021 Leder

Techrevolutionen er over os

Verden er midt i den fjerde industrielle revolution, og det vil forandre stort set alt. Selv homo sapiens er under omkalfatring.

Revolutioner forstås bedst – eller måske kun – når de for længst er forbi. Først når de er forbi, ved vi, hvor de førte os hen. Og måske endda om de overhovedet fandt sted. Om de reelt omkalfatrede vores tilværelse, sådan som man må kræve det af noget, der kalder sig en revolution.

Hvis man skal følge en institution som World Economic Forum, står vi imidlertid midt i en revolution: Den fjerde industrielle revolution, som forummet kalder den. Techrevolutionen kalder andre den. Atter andre betvivler den og taler hellere om teknologisk evolution.

Den israelske bestsellerforfatter Yuval Harari tilhører bestemt ikke den sidste gruppe. Han taler om begyndelsen på en ny teknohumanistisk epoke, hvor mennesket er slået ind på en vej, hvor det vil skabe nye mennesker i egne idealbilleder. Homo Deus kalder han dem.

Han giver som eksempel lægevidenskaben, der efter hans begreber gennemgår et paradigmeskifte: Hvor det 20. århundredes lægevidenskab havde som mål at helbrede syge, har det 21. århundredes lægevidenskab i stigende grad som mål at opgradere sunde mennesker. Helbredelse var således et egalitært projekt for masserne i det 20. århundrede, fordi man havde brug for dem til at føre krige og producere, ræsonnerer han.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her