Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023 Kronik

Indiens G20-formandsskab markerer en ny tid 

Indien er blevet en magtfaktor, som kan bidrage til at skabe en ny verdensorden efter Ukraine-krigen og den eskalerende konflikt mellem Kina og Vesten. Formandskabet for G-20 er en god begyndelse, mener Harsh V. Pants.

Indiens formandskab af G20 kunne nærmest ikke være bedre timet: I september blev Indien verdens femtestørste økonomi, og landet overhalede dermed sin tidligere kolonisator, Storbritannien. 

Den Internationale Valutafond har beskrevet Indien som et ”lyspunkt” midt i en global økonomisk afmatning, og det forventes, at landets økonomi er vokset med 6,8 procent i regnskabsåret 2022 – meget højere end G7-økonomierne og kun næst efter Saudi-Arabien. 

G20-formandskabet giver Indien en chance for at forme dagsordenen for globalt samarbejde, efter verden igen er kommet ud af skyggerne af COVID-19-pandemien. Og New Delhi er ivrig efter at bruge formandskabet til at understrege dets nye status som en ”ledende magt”, som den indiske udenrigsminister Subrahmanyam Jaishankar har beskrevet det. 

Slogannet, som Indien har valgt for sit formandskab, opsummerer egentlig meget godt visionen: ”vasudhaiva kutumbakam”, der på sanskrit betyder: ”Verden er én familie.”

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her