Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023

Nye vinde blæser i verdens sidste frihandelsbastion

EU’s nye industripolitik understreger, at verdens sidste frihandelsbastion er slået ind på en ny kurs. Hvor man tidligere lagde restriktioner på EU landenes statsstøtte for at sikre en fair konkurrence i unionen, slækker man nu på reglerne for at styrke den globale konkurrenceevne.

EU skal være det første klimaneutrale kontinent i 2050. Den vision blev fremsat i 2019 med formuleringen af Den Europæiske Grønne Pagt – en klimapolitisk pagt med fokus på at nedbringe emissioner.

Men det var også en vækstpagt, der udstak retningen for, hvordan EU skulle fremtidssikre sin økonomi og konkurrenceevne i en global økonomi, hvor store stater konkurrerer om fremtidens vækst og arbejdspladser. 

EU’s Grønne Pagt blev hurtigt omskrevet til lov, og siden er der kommet en række nye tiltag til – blandt andet Fit for 55, som var navnet på den lovpakke, der blev fremsat i 2021, og som udstikker planen for, hvordan man ved at stramme lovgivningen indenfor visse sektorer på tværs af den europæiske økonomi kan reducere emissioner på alt fra transport, bygninger og industri. 

Den Europæiske Grønne Pagt skal altså ikke kun redde klimaet, men også fremtidssikre europæisk økonomi i en skærpet global konkurrence. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her