Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023 Fra redaktionen

Fra redaktionen

Den regelbaserede verdensorden, der er møjsommeligt opbygget efter Anden Verdenskrig, knager og knirker. Rusland er langtfra ene om at udfordre status quo, også Kina kæmper for forandringer. Derfor er dette nummer af Udenrigs viet til de internationale organisationer, fra FN og nedefter. Hvordan fungerer de – og fungerer de overhovedet?

Det er lidt over et år siden, at Rusland invaderede Ukraine og indledte den største landkrig i Europa siden Anden Verdenskrig. Rusland udfordrede ikke bare sin slaviske nabo, men hele den herskende verdensorden. Den regelbaserede verdensorden, der er møjsommeligt opbygget i årtierne efter Anden Verdenskrig, men som nu knager og knirker. Rusland er dog ikke ene om at udfordre status quo, også Kina kæmper for forandringer, der kan afspejle landets status som ny global magt. 

Derfor er dette nummer af Udenrigs viet til de internationale organisationer, fra FN og nedefter. 

Hvordan fungerer de – eller fungerer de overhovedet – hvor er de på vej hen, og er de reelt de enorme udfordringerne voksne? Seniorrådgiver i Udenrigsministeriete Louise Riis Andersen trækker de dystre perspektiver for en kriseramt verdensorden op i lederen. 

Problemerne begynder på sin vis helt i toppen af magtpyramiden, i FN’s Sikkerhedsråd. Sammensætningen og strukturen er mildt sagt hverken demokratisk legitim eller afspejler verden af i dag. Men som Danmarks FN-ambassadør Martin Bille Hermann beskriver, er tålmodigheden med Rådet mere og mere tyndslidt, og nu har også USA kastet sig ind i bestræbelserne for at reformere rådet. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her