Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023 Leder

Verdenssamfundet står ved en skillevej

Den internationale orden er under massiv forandring i disse år. Og fordi vi står midt i forandringerne, har vi svært ved at se og forstå deres fulde omfang og retning. Det gælder også, når vi vender os mod de internationale organisationer, der udgør rygraden i den eksisterende internationale orden.

Der er bred enighed om – både akademisk og politisk – at det forpligtende, regelbaserede internationale samarbejde, der er blevet opbygget siden 1945, er i krise. Dyb krise. Der er også bred enighed om, at krisen startede længe før, Rusland invaderede Ukraine i 2022 – og såmænd også før Rusland invaderede Ukraine i 2014.

Præcis hvornår krisen startede, hvad der udløste den, og hvordan den kan overvindes, er der derimod ikke enighed om. Hverken akademisk eller politisk.

Der er i disse måneders debat mest fokus på Rusland og Kina. På hver sin måde udfordrer de to lande mest åbenbart og tydeligt den eksisterende orden, fordi de på forskellig vis lader hånt om, underminerer eller søger at omdefinere de fælles regler, der er udviklet gennem årtiers internationale samarbejde.

Men presset på det internationale samarbejde kommer ikke kun fra Kina og Rusland. Også i vores del af verden har politiske ledere i flere år sat spørgsmålstegn ved værdien af internationale konventioner, der begrænser det nationale handlerum, eller ved legitimiteten af multilaterale organisationer, der er åbne for alle stater uanset deres styreform.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her