Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023

Småstatsdiplomati i en ny verdensorden

Den amerikansk ledede verdensorden er under forandring, og lande som Kina og Indien er begyndt at spille en afgørende rolle i verden. Det øgede udbud af supermagter påvirker små- og mellemstaterne, som nu skal navigere i en ny type global magtbalance.

Da de danske tropper blev beordret ud af Mali sidste år, skete det for øjnene af en tilsyneladende forvirret dansk regering. Den havde svært ved at forstå, hvorfor den maliske regering ikke ville benytte sig af de franskledede fredsbevarende tropper, der havde været udsendt siden 2014, til at skabe sikkerhed i det konfliktramte land.

Men vores afgang efterlod ikke et tomrum. Den private russiske lejesoldathær Wagnergruppen dukkede op i stedet, øjensynligt på invitation af landets regering.

Regimet i Mali viste her, hvordan man som regional magt kan ’shoppe’ mellem udbuddet af fredsbevarende indsatser. Det vestlige tilbud om bedre sikkerhed er nu blevet erstattet af et russisk, og Wagner-gruppen har skubbet vestlige tropper, herunder danske soldater ud af landet i dets kamp mod Islamisk Stat.

Dette markerer en ny dynamik uden for særlig en vestlig kontekst.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her