Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023

Den Afrikanske Union kan langtfra alt, men den kan noget

Stormagtsinteresser og indre konflikter udfordrer Afrikas politiske samleorgan, Den Afrikanske Union, der sidste år kunne fejre 20 års jubilæum.

Der skulle efter sigende ikke være blevet sparet på noget, da Den Afrikanske Union i februar 2022 markerede sin egen 20-års fødselsdag i Addis Abeba, Etiopiens hovedstad, og unionens hovedkvarter. Samtlige kontinentets statsledere og andre vigtigheder var fløjet ind til en helaftensmiddag, og mens champagnen flød, blev de højloftede lokaler i det kinesisk-byggede konferencekompleks spillet op af et jazzorkester.

Imens, i den anden ende af Etiopien, tæt på grænsen til Eritrea, kværnede krigen mellem den føderale regering og Tigray-folkets Befrielsesfront derudaf. Kampene begyndte i november 2020 og er først nu, to og et halvt år efter, så småt ved at standse.

Kontrasten var aparte. Her sad hele den kontinentale magt, inklusiv Etiopiens egen premierminister, Abiy Ahmed, og skålede til lovord om afrikansk sammenhold, vækst og fred, mens blodet bogstaveligt talt flød i Tigray-provinsen en kort flyvetur nordpå.

Men der var også noget sigende over timingen. Netop den etiopiske borgerkrig bliver af flere nemlig fremført som et eksempel på, at Den Afrikanske Union slet ikke havde noget at fejre ved sin 20-års fødselsdag.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her