Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021 Klumme

Værdibaseret udenrigspolitik kræver velovervejet aktivisme

Hvis dansk udenrigspolitik skal gøre en reel forskel i verden, er det nødvendigt med en pragmatisk strategi. Det kræver risikovillighed, at Danmark er klar til at tage internationalt ansvar, og ikke mindst at vi er selektive i, hvad vi vælger at kæmpe for.

“Værdiløs interessepolitik er kortsigtet realpolitik. Det holder ikke i det lange løb.”

Sådan skrev Udenrigsminister Jeppe Kofod i Jyllands-Posten i oktober i en artikel, hvor han foreslår en ny tilgang til udenrigspolitik baseret på danske værdier. En udenrigspolitik baseret på værdier er en velkommen ændring fra den militaristiske og snævre linje, der har karakteriseret de sidste 20 års udenrigspolitik.

Irak-engagementet i 2003 er et tydeligt eksempel på, hvordan internationale operationer kom til at definere en substantiel del af den danske udenrigspolitiske strategi. Danmark har dog kapaciteten og grundlaget til at gøre en forskel i det internationale samfund, og en mere ambitiøs politik har potentialet til for alvor at gøre Danmark til en global leder.

Det kræver dog mere mod og villighed til at udfordre fastlagte paradigmer, end der bliver udvist i øjeblikket, hvis Danmark skal skabe en respekteret og konsistent profil på den internationale scene.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her