Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021 Fra redaktionen

Den store techrevolution

Den digitale sfære berører efterhånden alle aspekter af vores liv og samfund. Men vi har langtfra styr på, hvordan vi tackler udviklingen gennem statslig regulering.

Er der én ting, som coronapandemien har understreget, er det, hvor helt utrolig digital verden er blevet. Stort set fra dag ét flyttede store dele af samfundslivet online, da millioner af arbejdere blev sendt hjem, og store dele af verden lukkede fysisk ned.

Det var et gigantisk eksperiment – og overordnet set lykkedes det langt bedre, end
de fleste havde forestillet sig. Samfundet brød ikke sammen, supermarkederne forblev fyldte, aviserne udkom som vanligt, og myndighederne fungerer glimrende. Alt sammen takket være digitaliseringen af alle aspekter af tilværelsen – fra kærlighedslivet til økonomien og videre til diplomatiet og vores helt eget magasin.

Den rivende teknologiske udvikling har enorm betydning, også for udenrigs- og forsvarspolitikken, og derfor er dette nummer af Udenrigs viet til tech. Vi står overfor store kræfter, og techgiganterne er på en række områder åbenbart mindst lige så magtfulde som selv de allerstørste nationer. Se bare hvor stille der er blevet omkring USA’s tidligere præsident Donald Trump, efter han blev bandlyst fra Twitter og Facebook.

Men er det en god idé, at private virksomheder reelt kan lukke munden på USA’s præsident? Frederik Stjernfelt og Anne Mette Lauritzen sætter fokus på udfordringen for ytringsfriheden.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her