Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021 Interview

Big Tech udfordrer den finansielle sektor

I disse år udfordrer techvirksomheder i stigende grad bankerne. Det gælder både de kommercielle banker og centralbankerne. Udenrigs har talt med Nationalbankens direktør, Lars Rohde, om fremtiden i det finansielle system.

En bank er en uforanderlig størrelse. Den kommercielle bank er et sted, hvor vi kunder kan sætte penge ind på en konto, diskutere renter med en rådgiver, og hvor der er tradition for faste regler og reguleringer i forhold til drift. Nationalbanken er det sted, hvor der udstedes sedler og præges mønter. Her er opgaven at sørge for, at landets økonomi er stabil.

Sådan er det selvfølgelig ikke helt. Banker har historisk set været igennem mange udviklinger, men i de sidste år er det alligevel gået stærkt. Der er nemlig kommet en ny spiller ind i det finansielle system: Big Tech.

Flere techfirmaer er blandt andet begyndt at udvikle deres egen digitale valuta. Facebook har introduceret Libra, der nu hedder Diem, og Google har også undersøgt mulighederne for at få deres firmanavn på en global valuta. Techfirmaerne har dog ad flere omgange måttet trække følehornene til sig. På den anden side af giganter som Facebook og Google står nemlig stater og myndigheder, der i disse år skal finde ud af, hvordan man kontrollerer udviklingen via regulering.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her