Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande. Den platform bruger vi til at præge den internationale teknologiudvikling. For det kræver samarbejde, partnerskaber og nytænkning, hvis teknologiens skyggesider skal håndteres, imens dens positive potentiale sættes fri.
Digitale teknologier og sociale medieplatforme har forbundet os på kryds og tværs som aldrig før i historien. Det betyder, at flere har adgang til viden, nye løsninger og muligheden for at påvirke samfundsudviklingen. Det gælder både herhjemme med græsrodsengagement i den lokale kommune samt i debatter om borgerforslag til Folketinget eller gennem international aktivisme og mobilisering.
Digitale teknologier har potentialet til at styrke den frie udveksling af tanker og ideer. De kan skabe inkluderende fællesskaber og sikre veloplyste, direkte og offentligt tilgængelig dialog mellem borgere og magthavere i samfundet. I den bedste af alle verdener styrker de sociale medieplatforme med andre ord ytrings- og informationsfriheden, og gør at det bliver lettere at mobilisere borgere og civilsamfund online.
Som pandemien tydeligt har vist os, gør de digitale teknologier og sociale medier også, at vi kan være produktive og sociale i form af hjemmeundervisning, hjemmearbejde, digitale indkøb og møder på trods af lockdowns og fysisk isolation.
Teknologiens skyggesider
Mens vi værdsætter og gør god brug af de digitale teknologiers mange muligheder, skal vi ikke være blinde overfor deres skyggesider. Igen i år har vi desværre været vidne til, at den demokratiske samtale i selv stabile demokratier udfordres af polariserende misinformation og konspirationsteorier, der bliver forstærket af sociale medieplatformes brug af ugennemsigtige algoritmer.