Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Klimaforandringer udfordrer folkeretten

Klimaforandringerne udfordrer den folkeretlige definition af flygtninge og internt fordrevne. Globalt overstiger antallet af mennesker, som flygter eller migrerer på grund af klima antallet, som migrerer på grund af væbnede konflikter. Men er vi i Norden immune overfor klimaforandringerne?

Ifølge den Internationale Organisation for Fordrevne (IDMC) blev i alt 10,8 millioner mennesker internt fordrevet i første halvdel af 2019, og ud af disse blev syv millioner fordrevet af en katastrofe, naturlig eller menneskeskabt. Det er mere end dobbelt så mange som fordrives af konflikter og vold, og det udgør det højeste antal mennesker, der nogensinde er fordrevet af katastrofer, siden man begyndte at føre optegnelser. Der er nu ubestridelige videnskabelige beviser for, at den øgede intensitet og hyppighed af sådanne begivenheder er klimarelateret.

En grundlæggende udfordring i håndteringen af fordrivelse, der helt eller delvist er forårsaget af klimaforandringer, er, at det kan være vanskeligt at identificere individuelle forekomster af klimarelateret fordrivelse. Beslutningen om at migrere er kompleks, personlig og påvirkes normalt af mere end én faktor. Klimaforandringer er sjældent den eneste årsag til, at en person migrerer. I stedet forværrer klimaforandringer allerede eksisterende sårbarheder såsom fattigdom, diskrimination og udsættelse for væbnet vold. Følger af klimaforandringer er sjældent den eneste årsag til migration, men udgør som regel en stressmultiplikator.

Vi er samtidig nødt til at acceptere, at nogle følger af klimaforandringerne, såsom stigning i havniveauet, uundgåeligt vil resultere i fordrivelser, uafhængigt af andre sårbarheder. Norden er ikke immun overfor disse. I visse henseender kan nordiske fremskridt inden for klimaforandringsrelaterede innovationer og teknologier have maskeret klimapåvirkninger her og overskygget de allerede eksisterende sårbarheder i nogle samfund, hvor fordrivelse på grund af klimaforandringer allerede er en realitet. Faktisk mærker Nordens arktiske region allerede nogle af klimaforandringernes mest markante følgevirkninger.

Forandringerne er synlige

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Miriam Cullen

Miriam Cullen er lektor i klima- og migrationsret hos Centre for International Law, Conflict and Crisis (CILCC) ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. Miriam har en Master of Laws fra The Australian National University og en Ph. d. fra Københavns Universitet. Derudover sidder hun i den rådgivende komité for Platform on Disaster Displacement, samt er formand for Nordic Network on Climate Related Displacement and Mobility.