Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023 Leder

Afrika kan hverken vindes eller tabes

Efter flere år med dalende politisk fokus er der efterhånden bred enighed i Vesten om, at Afrika kalder på fornyet opmærksomhed og finansiering – ellers løber vores geostrategiske rivaler med sympatien og indflydelsen. Dette nummer af Udenrigs er dedikeret til Afrikas plads i en verdensorden i opbrud.

“Når de fleste danskere lukker øjnene og tænker på det afrikanske kontinent, kommer der to billeder frem. Det ene er af sult og tørke. Det andet er af smukke giraffer på savannen. Enten samler vi ind til nødhjælp, eller også tager vi på safari. Sådan i grove træk.”

Sådan indledte udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) en kronik i Berlingske i august 2023. Han fortsatte:

“Men det er ikke helt sådan, virkeligheden ser ud. Nutidens – og fremtidens – billede af Afrika, er også en skyskraber. En voksende middelklasse i slips og høje hæle. Et kontinent, der på mange måder er i rivende udvikling. Vi er nødt til at se Afrika som det virkelig er: Europas tætteste nabo og et kontinent, der har meget at byde på.”

Udenrigsministerens kronik blev skrevet i forbindelse med hans besøg i Kenya, hvor han blandt andet mødtes med præsident William Ruto og understregede SVM-regeringens opprioritering af Afrika i dansk udenrigspolitik.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her