Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2019 Fra redaktionen

Gråzonekrig: Cyber, hybridkrig og kunstig intelligens

Teknologien forandrer verden hastigt i disse år og i høj grad også, når det gælder krig og konflikt. Droner, kunstig intelligens og cyberangreb er blot nogle af de nye udfordringer verden – og Danmark – står overfor.

I dette nummer af Udenrigs ser vi nærmere på forandringerne og om Danmark og Vesten er rede til at møde dem. For vel er udviklingen hurtig, men det berømte citat fra den kinesiske militærtænker Sun Tzu om, at det allermest afgørende er at kende fjenden og sig selv, er stadig fuldkommen rigtigt, selv om det er mere end 2.500 år gammelt.

At fortiden kan bruges til at lære os om fremtidens udfordringer er også én af hovedpointerne i Mikkel Vedby Rasmussens artikel om fremtidens krigsformer. Her trækker han perspektivet helt fra Hannibals berømte elefanter over nazisternes krigsheste og frem til ultramoderne selvtænkende våben. Senere ser vicedirektør i Beredskabsstyrelsen Joachim Finkielman nærmere på, hvordan Danmark forbereder sig på at tackle cyberangreb – en trussel, der allerede er en del af hverdagen. Mark Schack og Iben Yde fra Forsvarsakademiet kaster lys over de folkeretlige udfordringer, som den digitale krigsførelse skaber, og hvordan regler skabt til en analog verden kan tilpasses cyberspace.

Få adgang til UDENRIGS.DK

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her