Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2018

Et blik ind i den nye europæiske sikkerhedsarkitektur

Ved udgangen af sidste år drøftede EU’s forsvarsministre EU’s globale strategi for europæisk sikkerheds- og forsvarspolitik. De gennemgik implementeringen af det nye europæiske forsvarssamarbejde (PESCO) og den europæiske forsvarsfond, og ikke mindst spørgsmål om militær mobilitet, et nyt europæisk militært hovedkvarter og den civilmilitære forbindelse til en europæisk fredsfacilitet.

I løbet af de sidste to år har EU arbejdet med at styrke det europæiske forsvar i fuld respekt for de enkelte medlemsstaters forfatningsmæssige ansvar og nationale forsvarsforpligtelser. Nye samarbejdsplatforme inden for EU-rammen sigter mod at gøre Europa militært stærkere og operationelt mere effektivt. Alt sammen i dansk interesse, men meget af det uden dansk deltagelse. Vi lever i en særlig geopolitisk tid, og det er værd at forstå konteksten for de forandringer som den nye forsvarsramme berører. Som den nye Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Strategi for 2019-2020 skriver, så er verden et bedre sted end nogensinde før, men det internationale regelbaserede samarbejde er under massivt pres og verden er i hastig forandring.

Som den nye Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Strategi for 2019-2020 skriver, så er verden et bedre sted end nogensinde før, men det internationale regelbaserede samarbejde er under massivt pres og verden er i hastig forandring.

Sådan ser verden også ud fra Bruxelles. På den økonomiske side har EU oplevet vækst i 21 kvartaler i træk, og skabt næsten 12 millioner nye job siden 2014. Investeringer for næsten 400 mia. euro er blevet hjulpet på vej med den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI). Og med nye fælles handelsaftaler i hus med Japan, Singapore, Mexico og mange flere, har EU nu sikret sig et vækstgrundlag med 70 lande, der tilsammen udgør 40 procent af det globale BNP. Budskabet er klart: Sammen kan vi mere. Og det er vigtigt at holde sig in mente, fordi økonomisk succes og innovation er ikke længere forbeholdt Vesten.

Det globale økonomiske tyngdepunkt er for længst begyndt rejsen mod Asien. Den asiatiske andel af det globale BNP er steget støt og er i dag næsten ‘on-par’ med OECD-landene i kølvandet på en enorm transformation de sidste to årtier. Magtpolitik er ved at gøre ‘comeback’ med hårde militære kapabiliteter som styrkeindikatoren. Med Storbritanniens potentielle udtræden af EU ville den europæiske andel af globale forsvarsinvesteringer falde fra en anden- til en tredjeplads, nu overhalet af Kina. Samtidig er vi trådt ind i en ny tidsalder hvor skjulte online påvirkningskampagner, cyberangreb og indblanding i demokratiske valgprocesser er ved at danne ny normal – også i EU. Demokratiet er også i bredere forstand under pres med 12 års på hinanden følgende fald i internationale indekser, herunder særligt pressefriheden – også i EU. Og med en stigning på næsten 50 procent i antallet af handelsprotektionistiske tiltag globalt over det seneste årti, er der sat alvorligt spørgsmål ved den liberale verdensorden.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Ulrik Trolle Smed

Ulrik Trolle Smed er medlem af kabinettet for kommissæren for sikkerhedsunionen i Europa-Kommissionen. Han arbejder til dagligt med strategiske digitale anliggender og sikkerhed, herunder strategisk autonomi, desinformation og digital økonomi og samfund. Ulrik er desuden tidligere analytiker ved Det Europæiske Politiske Strategicenter, Kommissionens interne tænketank, hvor han rådgav om hybride trusler, indblanding i demokratier, samarbejde mellem EU og NATO og europæiske forsvarsinitiativer. Han har desuden været Head of Section for Sahel-regionen i Afrika-afdelingen i Udenrigsministeriet og forskningsassistent ved Center for Militærstudier ved Københavns Universitet.