Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2018

Et blik ind i den nye europæiske sikkerhedsarkitektur

Ved udgangen af sidste år drøftede EU’s forsvarsministre EU’s globale strategi for europæisk sikkerheds- og forsvarspolitik. De gennemgik implementeringen af det nye europæiske forsvarssamarbejde (PESCO) og den europæiske forsvarsfond, og ikke mindst spørgsmål om militær mobilitet, et nyt europæisk militært hovedkvarter og den civilmilitære forbindelse til en europæisk fredsfacilitet.

I løbet af de sidste to år har EU arbejdet med at styrke det europæiske forsvar i fuld respekt for de enkelte medlemsstaters forfatningsmæssige ansvar og nationale forsvarsforpligtelser. Nye samarbejdsplatforme inden for EU-rammen sigter mod at gøre Europa militært stærkere og operationelt mere effektivt. Alt sammen i dansk interesse, men meget af det uden dansk deltagelse. Vi lever i en særlig geopolitisk tid, og det er værd at forstå konteksten for de forandringer som den nye forsvarsramme berører. Som den nye Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Strategi for 2019-2020 skriver, så er verden et bedre sted end nogensinde før, men det internationale regelbaserede samarbejde er under massivt pres og verden er i hastig forandring.

Som den nye Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Strategi for 2019-2020 skriver, så er verden et bedre sted end nogensinde før, men det internationale regelbaserede samarbejde er under massivt pres og verden er i hastig forandring.

Få adgang til UDENRIGS.DK

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Ulrik Trolle Smed

Ulrik Trolle Smed er medlem af kabinettet for kommissæren for sikkerhedsunionen i Europa-Kommissionen. Han arbejder til dagligt med strategiske digitale anliggender og sikkerhed, herunder strategisk autonomi, desinformation og digital økonomi og samfund. Ulrik er desuden tidligere analytiker ved Det Europæiske Politiske Strategicenter, Kommissionens interne tænketank, hvor han rådgav om hybride trusler, indblanding i demokratier, samarbejde mellem EU og NATO og europæiske forsvarsinitiativer. Han har desuden været Head of Section for Sahel-regionen i Afrika-afdelingen i Udenrigsministeriet og forskningsassistent ved Center for Militærstudier ved Københavns Universitet.