Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2018 Interview

Ruslands økonomi under sanktioner

Siden Rusland i 2014 annekterede Krim og gav sin militære og politiske støtte til separatisterne i Østukraine, har Rusland været underlagt økonomiske sanktioner fra henholdsvis USA og EU. I dette interview med Natalia Orlova fra den russiske Alfa-Bank, får du et billede af, hvordan den russiske økonomi ser ud, fra et russisk synspunkt.

Siden Rusland i 2014 annekterede Krim og gav sin militære og politiske støtte til separatisterne i Østukraine, har Rusland været underlagt økonomiske sanktioner fra henholdsvis USA og EU. I august 2018 vedtog USA’s kongres et nyt sæt sanktioner, og EU forlængede sine sanktioner mod Rusland i juli 2018. I 2015 advarede Den Internationale Valutafond om, at Rusland ville være i recession, da økonomien var skrumpet med 2,8 procent. Det var dog ikke kun sanktionerne, der påvirkede Ruslands økonomi men også det store fald i oliepriserne. På det seneste er den russiske økonomi i bedring med en lille vækst på 1,4 procent af BNI i 2017, og den forventes at vokse endnu mere i 2018.

I foråret 2018 lige før det russiske præsidentvalg og VM i fodbold, som blev afholdt i Rusland, opstod en ny politisk og diplomatisk krise mellem Rusland og Vesten om spørgsmålet om et kemisk våbenangreb i Syrien og forgiftningen af den tidligere spion Skripal og hans datter i den engelske by Salisbury. Disse nye uenigheder har udløst nye sanktioner mod Rusland.

Få adgang til UDENRIGS.DK

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Natalia Orlova

Natalia Orlova er professor og forskningschef ved den russiske Alfa-Bank. Interviewets formål er at kaste lys over hovedproblemstillingerne i den russiske økonomi i præsi- dent Putins fjerde præsidentperiode. I dag er de fleste af de større russiske banker i vid udstrækning regeringsstyret gennem direkte eller indirekte statsejerskab. Alfa-Bank erimidlertid den førende private bank i den russiske banksektor. Natalia Orlova er medlem af Det Rådgivende Råd for Pengepolitik under præsident Putin. I 2010 blev hun udnævnt til et professorat ved Higher School of Economics i Moskva.