Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2018

Er der stadig et A i NATO?

Det nye år var knapt to døgn gammel, da den amerikanske præsident Donald Trump samlede sit kabinet til krisemøde i Det Hvide Hus. Det handlede om striden mellem præsidenten og kongressen om en ny finanslov, men det efterfølgende pressemøde brugte Trump til endnu en gang at nedgøre den indsats, USA’s europæiske allierede har ydet i kampene i Afghanistan, Irak, Syrien og andre steder. “Hvad er det for en hjælp? 100 mand her og 100 mand der, det er jo ingenting”, sagde han hånligt. “De udnytter os, det er urimeligt og det vil blive stoppet” sagde han også.

Sandt nok har den samlede militære indsats i Afghanistan siden 2001 haft en meget stor amerikanske overvægt, hvad der også hænger sammen med, at det var USA, der blev angrebet af al-Qaeda den 11. september 2001 i New York og Washington, at det derfor fra starten var amerikanernes krig, og at det også var sådan, USA så det: Amerikanerne afslog tilbuddet fra de andre NATO-lande om at deltage solidarisk i Afghanistanoperation Enduring Freedom, da alliancen for første gang nogensinde aktiverede paragraf fem ‘musketereden’ i Washingtontraktaten som svar på terrorangrebene på World Trade Center og Pentagon. Hjertelig tak for tilbuddet, sagde USA til NATO, vi ringer, hvis vi får brug for jer. Amerikanerne satsede på en koalition med nøje udvalgte våbenbrødre, først og sidst briterne.

At de øvrige NATO-lande hen ad vejen kom til at yde en langt større indsats end ‘100 mand her og 100 mand der’ fremgår af tabstallene. En opgørelse fra midten af 2018 viser, at mens USA havde 2.313 dræbte i Afghanistan ‘og omegn’, som der står i den amerikanske måde at opgøre tabstallet på, så er det samlede antal dræbte på koalitionssiden i Afghanistan i perioden oktober 2001 til 5. august 2018 3.458. 1145 faldne er med andre ord fra USA’s allierede, 43 af dem danske. Og da en meget betydelig del af de amerikanske tab stammer fra den højintensive krigsfase, altså Enduring Freedom-operationen, hvor de allierede som nævnt i begyndelsen ikke var velkomne (bortset fra de nøje udvalgte), så vil europæerne nok mene, at de i hele den efterfølgende ISAF-periode fra 2006 til 2015 har trukket et betydeligt læs i Afghanistan, i hvert fald nok til at den amerikanske præsidents hånlige foragt ikke opfattes som rimelig.

Få adgang til UDENRIGS.DK

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her