Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2018 Fra redaktionen

Udfordringer for dansk sikkerhed

Vi lever i en omskiftelig verden, der løbende stiller os over for nye udfordringer – det gælder ikke mindst vort lands sikkerhed. Derfor har vi i dette nummer af Udenrigs valgt at stille skarpt på de udfordringer, som dansk sikkerhed i 2019 står overfor. De første to artikler tager udgangspunkt i turbulensen i det alliancesystem, […]

Vi lever i en omskiftelig verden, der løbende stiller os over for nye udfordringer – det gælder ikke mindst vort lands sikkerhed. Derfor har vi i dette nummer af Udenrigs valgt at stille skarpt på de udfordringer, som dansk sikkerhed i 2019 står overfor.

De første to artikler tager udgangspunkt i turbulensen i det alliancesystem, der har eksisteret siden afslutningen af Anden Verdenskrig. Tage Baumann gennemgår nogle af de verbale angreb, som Donald Trump siden sin tiltræden har rettet mod de øvrige NATO-partnere, og stiller som Angela Merkel spørgsmålet, om de dage, hvor europæerne kunne stole på USA, er forbi. Ulrik Trolle Smed ser nærmere på den nye europæiske sikkerhedsstruktur og de konsekvenser, den kan få for Danmark. I de følgende artikler analyserer Carina Ann Meyn det nye våbenkapløb; Mikkel Storm Jensen ser på truslerne fra cyperspace; Morten og Anders Lisborg redegør for flygtningekrisen fra et sikkerhedspolitisk perspektiv; Jesper Theilgaard diskuterer klimaændringer og de udfordringer, de medfører; og Martin Breum afslutter temaet med at analysere og vurdere de risici for konflikter, som modsatrettede krav på retten til havbunden omkring Nordpolen indebærer.

De tre første artikler i baggrundssektionen er i virkeligheden et minitema om en anden af de store udfordringer for dansk sikkerhed: Rusland. Lilia Shevtsova redegør for nogle af myterne om Rusland og forklarer, hvordan de og Ruslands personbårne lederskab blokerer for udvikling; Udenrigs har interviewet forskningschef ved den russiske Alfa-Bank om betydningen af Vestens sanktioner for russisk økonomi; og Flemming Rose og Søren Liborius diskuterer den russiske økonomis aktuelle tilstand. Jørn Boisen analyserer i en stor artikel baggrunden for de politiske begivenheder, der udspiller sig i Frankrig – fra den manglende opbakning til præsident Emmanuel Macrons politik til ‘de gule veste’, og Matt Qvortrup afslutter med en artikel om baggrunden for Brexit og optakten til den igangværende krise.

Litteratursektionen fortsætter Rusland-temaet med to anmeldelser om henholdsvis europæisk menneskeret i dansk og russisk perspektiv og den russiske mafia.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her