Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Tyskland er på vej til at ‘klare den’

’Flygtningekrisen’ i 2015 og 2016 har polariseret Tyskland. I dag mere end seks år senere synes det klart, at krisestemningen fra dengang var overdreven. Selvom der er store udfordringer, peger alle tal og undersøgelser på, at integrationen af flygtningene går over al forventning og bliver godt for den tyske økonomi.

I marts omtalte den tyske CDU-politiker og ministerpræsident for delstaten Nordrhein-Westfalen, Henrik Wüst, ankomsten af titusindvis af flygtninge fra krigen i Ukraine som en voldsom humanitær katastrofe, som samtidig er en stor udfordring for Tyskland. En udfordring, vi dog er i stand til at håndtere, lagde Wüst op til: »Ja, det bliver hårdt, det bliver vanskeligt, men jeg vil sige det med al klarhed: Wir schaffen das!«.

Med sin henvisning til Angela Merkels berømte udsagn fra 2015 sigter Wüst tydeligvis efter at bygge bro mellem de store flugtbevægelser fra 2015 og 2016 og de aktuelle udfordringer med krigen i Ukraine. I begge tilfælde er der tale om hundredtusindvis af flygtninge, der flygter fra krig og ødelæggelse, og i begge tilfælde står modtagersamfundene overfor store udfordringer.

Merkels berømte sætning er fortsat yderst kontroversiel i Tyskland. Tilhængere af Merkels flygtningepolitik anser typisk hendes udsagn fra 2015 som et positivt signal om Tysklands økonomiske og mentale styrke, som samtidig anerkender landets humanitære forpligtelse.

Modstanderne tolker det derimod som udtryk for de fundamentale fejltagelser, Merkels politik var præget af.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her