Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Udlicitering af asylansøgere fra Europa til Afrika

Storbritannien kom Danmark i forkøbet ved at lave en aftale om at sende asylansøgere til Rwanda. Aftalen viser, hvordan Afrika atter er den svage part i forholdet mellem Europa og Afrika – og hvordan en leder som Rwandas Paul Kagame udnytter situationen.

Dette forår har der været en heftig debat i Storbritannien om muligheden for at udlicitere alle de asylansøgere, der fra 1. januar 2022 ankommer til Storbritannien, til Rwanda.

Den 14. april 2022 underskrev Storbritannien og Rwanda således et aftalememorandum om tilvejebringelse af en ”asylpartnerskabsordning”. Kort fortalt giver aftalen den britiske regering mulighed for at sende asylansøgere til Rwanda for at få deres ansøgninger behandlet. Aftalen er en del af den britiske regerings politiske udspil ‘Ny Plan for Immigration’ og blev underskrevet to uger, før lovforslaget om nationalitet og grænser blev godkendt af dronningen.

To måneder efter annonceringen af udviklingspartnerskabsaftalen om migration- og økonomi med Rwanda, blev det første fly med afgang til Kigali planlagt til den 14. juni. Ifølge aftalen kan enhver, som af de britiske myndigheder anses for at være ankommet ”irregulært” til Storbritannien siden 1. januar i år, blive flyttet til det afrikanske land.

Personer, der sendes til Rwanda, vil, hvis deres asylansøgning bliver godkendt, kun få lov til at opholde sig i Rwanda, ikke i Storbritannien. Hvis man får afslag på sin ansøgning, vil man blive deporteret til et tredjeland eller eventuelt returneret til sit oprindelsesland.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Cristiano d'Orsi

Cristiano d’Orsi er ansat som forskningsstipendiat og underviser ved South African Research Chair in International Law (SARCIL), Det Juridiske Fakultet på University of Johannesburg. Han beskæftiger sig hovedsageligt med retlig beskyttelse af asylansøgere, flygtninge, migranter og internt fordrevne i Afrika, med afrikansk menneskerettighedslovgivning, og mere generelt med udviklingen af folkeretten i Afrika.