Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

En vision for fremtidens flygtningelejr

Verden vil i den kommende tid få flere flygtninge. Derfor er der brug for en gentænkning af flygtningelejren, som i årevis har været konstrueret til midlertidige flygtningekriser.

De er overalt i Beirut, på alle tider af døgnet: Syriske børn, der forsøger at sælge blomster, tyggegummi eller cigaretter til forbipasserende langs strandpromenaden Corniche eller i nattelivsdistriktet Hamra.

Cirka 200.000 syriske børn er tvunget i børnearbejde i Libanon. FN rapporterer, at ni ud af ti syriske flygtninge i Libanon nu lever i ekstrem fattigdom. De bliver diskriminerede og udsat for vold i et allerede stærkt presset lokalsamfund. Økonomisk og politisk kaos i området har resulteret i, at de nationale myndigheder gør livet som syrisk flygtning så vanskeligt som mulig. Det sker i håb om at komme af med flygtningene, hvis eneste mulighed er at drage tilbage til et Syrien i ruiner.

Behovet for at skabe husly, hvor flygtninge kan føle sig trygge og bidrage med deres kompetencer, er i disse år stigende verden over. Over 100 millioner mennesker er i dag fordrevet fra deres hjem ifølge FN. Tusinde af flygtninge lever i interneringscentre i Libyen. De, som kommer videre, er i fare for at dø på vej over Middelhavet.

Mange bliver tvunget ind i uværdige omstændigheder i grænseområderne i Europa. En stor del af årsagen er politisk og skyldes manglende vilje eller evne til at håndtere de internationale flygtningestrømme.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Marianne Jahre og Martine Jahre

Marianne Jahre er professor i logistik ved Lunds Universitet og Handelshøjskolen BI. Hun har forsket og undervist i nødhjælpslogistik siden 2007 i samarbejde med Røde Kors, FN og Flygtningehjælpen. Martine Jahre arbejder med kvoteflygtninge gennem udlændingeforvaltningen i Norge og UNHCR i Mellem- østen og afrikanske lande. Hun har tidligere arbejdet med fred og sikkerhed hos FN i Etiopien og har en mastergrad i Security Risk Management fra Københavns Universitet.