Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022 Klumme

Dansk idræt skal spille med i kampen for det globale demokrati

Idrætten er en vigtig arena for den globale kamp for demokratiske værdier, og Danmark har en åben bane at spille på. Det mener det danske initiativ Play the Game, som opfordrer regeringen og Folketinget til at engagere sig i en aktiv international idrætsstrategi.

Verdens øjne er i disse år rettet mod Qatar, og ikke uden grund. Fodboldsporten har i mange år været præget af både korruption og kritisable arbejdsforhold, især for de mennesker, der sørger for rammerne omkring de store begivenheder.

Men forløbet omkring VM i Qatar tilføjer den dramaturgi, der bærer en stærk fortælling – med spektakulære hovedpersoner som bundkorrupte fodboldledere, stenrige sheiker, åbenmundede spillere og fans – og i bunden af hierarkiet tusinder af ludfattige bygningsarbejdere, der sætter livet på spil, for at verden billedligt talt kan holde fest på deres grave.

Om det kommende fodbold-VM er verdens største sportsskandale, som nogen udnævner den til, er svært at vurdere. Der er ganske hård konkurrence, ikke mindst fra Rusland og Kina. Men sikkert er det, at dette VM har skærpet verdens opmærksomhed på, hvordan ikke bare Qatar og FIFA fungerer, men også hvordan sport, politik og benhård business er flettet sammen på højeste geopolitiske niveau.

For VM er ikke havnet i Qatar ved en pludselig indskydelse fra emiratet. Det er et af flere udtryk for, at autoritære stater lægger en langsigtet strategi for at tilegne sig store mesterskaber og indflydelse i de olympiske idrætsforbund.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her