Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Interview

Danmark ligger mod øst. Men Grønland kigger mod vest

I februar lancerede den grønlandske regering en ny udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitisk strategi. Udenrigs har talt med Sara Olsvig, der er tidligere medlem af Folketinget og det grønlandske parlament, Inatsisartut, om strategien og dens betydning for Grønland.

‘Grønland i Verden. Intet om os, uden os’. Det er navnet på Grønlands nye udenrigspolitiske strategi, der lanceres i en tid, hvor geopolitik for alvor er tilbage i det internationale samfund. I den forbindelse kigger de rivaliserende stormagter mere og mere mod Arktis af strategiske årsager – og her spiller Grønland og de omkringliggende farvande en afgørende rolle.

Samtidig er Grønland inde i en udvikling, hvor landet ønsker at tage mere kontrol over sine udenrigspolitiske interesser og de konsekvenser, som Danmarks udenrigspolitik har for det grønlandske samfund.

“Det grønlandske folk er nødt til at tilpasse sig, tage stilling og have en sammenhængende strategi i relation til de store verdensbegivenheder.”

Sådan lød det fra Grønlands minister for Selvstændighed og Udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, i forordet til landets nye udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi fra februar.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her