Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Polen frygter at blive glemt

Erfaringer fra tysk og russisk imperialisme sidder stadig dybt i polakkernes erindring, hvor frygten for at blive glemt og angrebet lever i bedste velgående. Derfor har landets premierminister, Donald Tusk, taget bladet fra munden og er nu gået aktivt ind i kampen for et tættere forsvarssamarbejde i EU.

Mens krigen raser i nabolandet Ukraine, forsøger Polen at skabe tættere bånd til europæiske lande.

I forbindelse med et besøg hos sin tyske kollega i februar fortalte Polens premierminister, Donald Tusk, at EU ikke kan blive taget seriøst, medmindre unionen bliver en militærmagt. Den udtalelse skal ses i lyset af en ny geopolitisk virkelighed, hvor USA ikke længere kan agere skolegårdens eneste gårdvagt. 

Derfor er der ifølge Tusk behov for et EU-militær, hvis unionen skal være i stand til at modstå trusler udefra – særligt hvis Donald Trump bliver valgt som USA’s næste præsident til november.

Men nutidens militære trusler er ikke ny kost for Polen. Landet har gennem flere hundrede år været placeret midt imellem to stormagter, Tyskland og Rusland, som på skift har underlagt sig det polske folk. Derfor bunder Tusks alliance-offensiv i en gammel frygt for, at Polen bliver glemt af sine allierede og domineret af de omkringliggende stormagter.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her